Tudjon meg többet elektromos járműveinkről!

 

 

Mi az a Green City Mozgalom?

Az éghajlatváltozás és az urbanizáció folyamatosan új megoldásokat követelnek a városban élőktől, hogy fenntarthassák és javíthassák életminőségüket. A közösségi zöldterületek mindig pozitív hatással vannak az éghajlatra, az egészségre és a levegőminőségre.

A Green City, azaz a “Zöld város” mozgalom célja, hogy minél több várost varázsoljon tudatosan fenntarthatóvá, ahol a környezet és az emberek harmonikusan élhetnek egymás mellett. Így a lakókörnyezeteket a gazdag növényvilág és a tisztább levegő jellemezné, amelyben mindenki sokkal szívesebben töltené az idejét. Nem utolsó sorban a Földünkre is pozitív hatással lenne!Honnan származik a fogalom?

A mozgalom gondolata először 2002-ben Hollandiában, a Floriade Nemzetközi Kertészeti Kiállítás alkalmával merült fel. Ugyanis ez a kis területű ország szembesült az elsők között az urbanizáció - városiasodás - problémájával. Majd Európa különböző országaiba is elért a hullám, hogy tenni kell valamit a zöldterületek védelme és gyarapítása érdekében.

Hogyan kapcsolódik ehhez Magyarország?

Országunkba a Magyar Kertépítő Vállalkozók Országos Szövetsége (MAKEOSZ) kezdett el foglalkozni a problémával és a megoldásokkal. Majd 2010-ben hivatalosan is csatlakoztunk a mozgalomhoz a Milánói Charta aláírásával.

Így mi is, mint a többi ország vállaltuk, hogy megteremtjük az alapokat ahhoz, hogy egy zöldebb környezetben élhessük a mindennapjainkat. Továbbá megosztjuk tapasztalataikat, kutatásainkat és eredményeinket a többi tagállam szervezeteivel.

Melyek a legfőbb célkitűzése?

Hat tág, mégis összefüggő területen próbálják felvenni a lépést az urbanizáció nehézségeivel:

      1. A hulladéktermelés csökkentése.
      2. A károsanyag kibocsátásának a mértékének a csökkentése.
      3. Az újrahasznosítás fejlesztése.
      4. A zöld területek számának bővítése és minőségének javítása.
      5. A lakónépesség sűrűségének növelése.
      6. Fenntartható helyi vállalkozások fejlesztése, támogatása.Mit tesz a mozgalom itthon?

  • Útmutató kézikönyvet nyújt a valódi fenntartható terek tervezéséhez és megvalósításához.
  • Oktatják és népszerűsítik a Green City mozgalmat és számos támogató partnerünkkel véghez is visszük.
  • Támogatják és segítik a városokat abban, hogy még inkább hatékonyabban zöld területek szülessenek.
  • Megvalósítják a tudatos növényesítést, miközben együttműködnek a zöld szakma szervezeteivel.

Zöld városi megállapodás - Green City Accord

Egy olyan mozgalom, melyben az európai polgármesterek vállalják, hogy megóvják a természeti környezetet. A megállapodás segít városoknak tisztább és egészségesebb környezetet kialakítani, ezzel javítva az emberek életminőségét. A kezdeményezés öt környezetkezelési területre bontható:

  • Légszennyezettség csökkentése.
  • Természet és biodiverzitás fejlesztése.
  • Zajszennyezés csökkentése.
  • Települési hulladékok kezelésének javítása és a körforgásos gazdaság előmozdítása.
  • Vízi járművek minőségének javítása és a vízhatékonyság növelése.

 

A megállapodáshoz csatlakozó települések vállalják, hogy folyamatos intézkedésekkel segítik a Green Deal követelmények teljesítését.

Itt olvasható el a kiadvány!

A Royal Kert szlogenje is jól mutatja - Zölden minden jobb -, hogy missziónk és hitvallásunk egyértelműen a környezet védelmével szorosan összefonódik. Tegyél Te is bolygónk védelméért!