Tudjon meg többet elektromos járműveinkről!

 

 

Mitől zöld egy város?

Képzelj el egy olyan világot, ahol szmogmentes városok vannak, virágzó a zöld ökoszisztéma és kismillióan választják a gyalogos és a kerékpáros közlekedést.

Ez mesebelinek hangzik ugye? Földünk a klímaváltozást egyre nehezebben viseli, amelynek negatív következményeit saját bőrünkön tapasztaljuk. Abban egyetérthetünk, hogy közös erővel a tettek mezejére kell lépnünk!

Egyre jellemzőbb napjainkban, hogy az emberek a városi lakhatást választják. Ami nem is meglepő, hiszen sokkal több lehetőség tárulkozik eléjük, például jobban fizetőbb munkahely. Viszont ez sajnos számos következményt hoz magával. Ennek eredményeképpen született meg a “zöld város” fogalom, amelyet manapság egyre többször hallhatunk. A következőkben részletesen tisztázzuk, hogy mit is jelent pontosan.

A világon számtalan város ügyködik azon, hogy fenntarthatóbb legyen és idilli környezetet biztosítson lakóinak.

Cél, hogy a városok az öko lábnyomukat csökkentsék, az infrastruktúra tervezettebb legyen és, hogy növeljék a nyilvános zöld területeket.Tömegközlekedés

Az Egyesült Államokban a szén-monoxid szennyezés 75%-áért a különböző gépjárművek a felelősek. Strukturáltabb tömegközlekedési hálózatokkal, környezetbarátibb és költséghatékonyabb közlekedési formákkal könnyedén lefaraghatunk ebből a számból. Ennek hatására kevesebb autó lenne az utakon, így csökkentve a káros kibocsátást.

Pár ötlet:

 • Metró és földalatti rendszerek kialakítása.
 • Elektromos trolibuszok használata.
 • Sávok kialakítása kizárólag elektromos autók és telekocsik számára.

 

Kerékpár és gyalogos utak

Biztonságos kerékpár és gyalogos utak kialakítás rendkívül tudatos döntés, ezzel buzdítva a lakosokat az autó leváltására. Ingyenes vagy fizetős verzióban kerékpár bérlés már a világ számos pontján elérhető és sikeresen működik.

Koppenhága kerékpáros kultúrája irigylésre méltó. A lakosság 42%-a biciklivel jár munkába, így védve a környezetet. Persze ehhez sokat hozzátett az, hogy szupersztrádákat hoztak létre kizárólag biciklivel közlekedők számára.Zöld épületek

Az üvegházhatású gázkibocsátások 30%-a épületekből származik. Zöld házak alatt olyan megoldásokat értünk, amelyek lecsökkentik a hozzá tartozó költségeket, és ezáltal a környezetre gyakorolt negatív hatásokat is. Például az intelligens fűtési & hűtési rendszerek és a zöldtető is már nagyban hozzájárul a környezettudatossághoz.

Élelmiszer termelés

A zöld városok figyelmet fordítanak arra, hogy élelmiszertermelés során  csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást. Továbbá a lakosságot oktatják táplálkozás témában, annak érdekében, hogy redukálják az élelmiszer pazarlást és, hogy egészségesebb alternatívákat válasszanak vásárlás során.

Vízvédelem

A vízvédelem is szorosan hozzá kapcsolódik a tudatos város vezetéshez. Ez már egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítható - a lakosság bevonásával is. Például esővízgyűjtéssel vagy természetes vízforrások létrehozásával, víztisztító telepekkel ellentétben.

Napelem parkok

Minden városnak cél kellene, hogy legyen a tiszta energiára való átállás. Ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy zöld várossá váljanak. A napelem parkok egyrészt javítják a levegő minőségét, másrészt megújuló energiával látják el a várost. Nem is beszélve arról, hogy a napenergia munkahelyeket is teremt, így csökkentve a munkanélküliséget.Zöldfelületek

A zöldterületek növelésének kiemelt szerepet kell kapniuk.  A zöld infrastruktúra bevezetése megkönnyíti a szemetelés ellenőrzését, megszépíti a várost és a lakosok is szívesebben töltenek a szabadban időt. Nem is beszélve arról, hogy az ingatlanok értékét is növelik a zöldfelületek.

Hulladékgazdálkodás

Létfontosságú szelektíven gyűjteni a szemetet, újrahasznosítani minél több dolgot és a komposztálásba rejlő lehetőségeket kihasználni. Összességében egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert célszerű kialakítani, amelynek szerves részét képezik a lakosok.

Világ vezető városok fenntarthatóságban

Az Arcadis minden évben készít egy rangsorolást arról, hogy melyik városok tartoznak az élvonalba fenntarthatóság szempontjából. Három alappillér (bolygó, emberek, profit) szerint hozzák meg az eredményt. A kutatás rávilágít a városok erősségeire, gyengeségeire és lehetőségeire.

2022-ben így alakult az eredmény:

 1. Oslo
 2. Stockholm
 3. Tokió
 4. Koppenhága
 5. Berlin
 6. London
 7. Seattle
 8. Párizs
 9. San Francisco
 10. Amszterdam

 

A fenntartható, azaz zöld városokká átalakulás napjainkban nemcsak az öko rajongók célja. Mára elengedhetetlen minden erőnkkel az éghajlatváltozás ellen küzdeni, még ha áldozatokkal is jár. Tegyünk meg mindent Bolygónkért!

Forrás: https://www.thezebra.com/resources/home/what-is-a-sustainable-city/